Perşembe, Ocak 24, 2008

KEŞKEK


Kışın yemesini çok sevdiğim bir yemek.Yapımı zahmetli gibi gelsede hepsine değer:)
MALZEMELER;
1 bütün tavuk (temizlenmiş yıkanmış)
500 gr aşurelik buğday ( bizim o taraflarda dövme denir)
250 gr tereyağ (mutlaka tereyağ olmalı yemeğin lezzetini verir)

Akşamdan yıkanıp bir taşım kaynatılan buğdayın içine ertesi sabah bütün tavuk yerleştirilir.Üzerine çıkacak kadar su ilave edilir ve tavuk iyice pişip etler kemiklerden neredeyse kendiliğinden dökülene kadar kısık ateşte pişirlir.Tavuk pişince dövmenin içinden çıkarılıp kemiklerinden ayrılır ve iplik iplik didilir.Yeniden tencereye ilave edilirken tereyağın yarısıda yemeğe eklenir.Yemeğin yapımındaki maharet bundan sonra ortaya çıkar.Tahta bir kaşıkla sürekli aynı yöne karıştırarak, deyim yerindeyse özleşip sakız kıvamı alana kadar ki yaklaşık 1 saati bulur , karıştırılır.Pişen yemek sıcak sıcak tabaklara alınır, üzerine kızdırılmış ve pul biber katılmış tereyağ dökülerek servis yapılır.Ağzınız yana yana üfleye üfleye öyle lezzetli olur ki sormayın:))

1 yorum:

Cafe Gusto dedi ki...

Şebnemciğim ellerine sağlık.Keşkeğe bayılırım ama hiç yapmadım.sevgiler...